Håller du på att tappa greppet? Känner inte igen dig själv? Eller har du redan passerat gränsen och undrar om du någonsin kommer att ta dig tillbaka? Oavsett var du befinner dig på skalan finns det några saker som du kan ta kontrollen över här och nu och som är en förutsättning för att allt annat du gör framåt ska fungera.
Fix the basics - sömn, mat, motion och andning
Sömnen är det absolut viktigaste för att förhindra, stoppa upp eller komma tillbaka från utbrändhet och stressrelaterad psykisk ohälsa. Här är några saker att se över för att förbättra dina möjligheter till att sova bra;
- Följ rutiner, gå och lägg dig och gå upp ungefär samma tid varje dag, om möjligt.
- Se över din sovmiljö, om det är saker som stör, försök fixa dem.
- En partner som snarkar? Prova öronproppar även om du inte tycker det är skönt.
- Barn som vaknar på nätterna? Försök om möjligt att få din partner att ta nätterna, är det inte möjligt så försök att åtminstone få avlastning från släkt/vänner regelbundet.
- Byt rum tillfälligt om det hjälper för att få lugn och ro.
- Prova en app som har berättelser, musik eller ljud att somna/somna om till.
- Om inget av ovanstående hjälper – prata med en läkare om att eventuellt prova sömntabletter.
Mat är också viktigt för att du ska få energi och ork, se över hur du äter;
- Ät frukost, lunch, middag och mellis, även om du inte är sugen på någonting alls.
- Försök, om möjligt, att äta en hyfsat varierad och hälsosam kost, men en sak i taget, det viktigaste är att du äter och att du gör det regelbundet.
Motion kan kännas som en orimlighet för vissa så här gäller det verkligen att anpassa efter sin förmåga, dock är detta ytterligare en pusselbit som är avgörande och som nästan alla kan börja med direkt;
- Försök att få in någon typ av motion varje dag, gärna utomhus så att du också får ljus och frisk luft.
- En promenad runt kvarteret kan vara en start, ibland får man börja med något ännu mindre och andra kan ta längre promenader, jogga eller gå till gymmet etc.
- Kom ihåg att det inte handlar om att prestera utan om att hjälpa kroppen att må bättre, hitta din egen gräns och var beredd på att du vissa dagar orkar mer och andra dagar mindre, det är helt ok.
Andningen är en väldigt viktig del för att hjälpa både hjärnan och kroppen att hitta ett lugn. Kanske känner du igen att det är svårt att dra djupa andetag, att det känns som att du aldrig får riktigt ordentligt med syre?
- Prova basala andningsövningar, det finns gott om guidade övningar i appar och på youtube.
- Lägg dig på rygg, lyft armarna över huvudet och lägg en tung bok el liknande på magen. Andas djupt och se till att boken rör sig tydligt upp och ner.
- Lägg en hand på magen och en på bröstet och notera vilken hand som rör sig mest, försök att hitta en andning som gör att du andas med magen.
And then what?
Vi förstår att du vill ha en plan, en tydlig plan så att du vet när allt blir som vanligt igen.
Våra bästa tips här är;
Försök att acceptera läget, hur svårt och smärtsamt det än är.
Var snäll och förlåtande mot dig själv, försök att bemöta dig själv på samma sätt som du skulle bemöta en nära vän eller släkting som var i samma situation.
Be om hjälp – träffa en läkare via vårdcentralen eller företagshälsovården, se till att få samtalsstöd hos en terapeut eller psykolog, prata med din arbetsgivare och med din familj och vänner. Prata med andra med liknande erfarenhet, t ex i våra samtalsgrupper.
Ha tålamod – du kommer att må bra igen, men det kommer sannolikt att ta längre tid än vad du själv vill.
Viktigast av allt – du är inte ensam! Vi vill gärna hjälpa dig hitta vägen tillbaka – välkommen att delta i en av våra samtalsgrupper.